Tulajdonság
A cirkónia kések lényegesen keményebbek, mint az acélkések, nem korrodálnak nedves környezetben, nem mágnesesek és szobahőmérsékleten nem vezetik az elektromos áramot. Az erős savakkal és maró anyagokkal szembeni ellenállásuk, valamint az acélkésekhez képest hosszabb ideig tartó vágóél-megtartási képességük miatt a cirkónia kések alkalmasak csont nélküli hús, zöldség, gyümölcs és kenyér szeletelésére. Mivel a cirkónia törékeny, a pengék eltörhetnek, ha kemény felületre esnek, bár a továbbfejlesztett gyártási folyamatok csökkentették ezt a kockázatot. Nem alkalmasak kemény élelmiszerek, például csontok vagy fagyasztott élelmiszerek aprítására, valamint olyan alkalmazásokra sem, amelyek feszítést igényelnek, ami törést vagy lepattogzást okozhat.
A fekete színű vagy formatervezett pengék, egy további forró izosztatikus préselési lépéssel készítenek, ami még jobban fokozza az élettartamot.
Élezés
Egy acélpengével ellentétben, amelyet rendszeres fenés és újraélezés segít megőrizni élességét, egy sokkal keményebb kerámia vagy cirkónia penge sokkal tovább marad éles és megőrzi vágóélét. Fehér penge esetén 10x, fekete penge esetén legalább 15x tovább. A cirkónium keménysége azonban megnehezíti az újraélezést. Következésképpen, bár egy cirkónia kést nem kell rendszeresen élezni, mint az acélt, amikor a pengéje végül eltompul vagy lepattan, extra élezésre van szükség. A cirkónia kést gyémántporral bevont köszörűkoronggal élezzük.